Probabil te intrebi ce legatura are poza de la inceputul articolului cu continutul sau. Sincer, mintea mea este acum doar la mersul la mare si probabil orice articol voi scrie in perioada urmatoare va avea poze cu aproximativ acelasi continut. Asta pana voi ajunge la mare. Sper sa iti dea si tie aceasta poza un feeling bun.
Revenind din visare, daca in articolul precedent (pe care il poti gasi AICI) am argumentat de ce cred ca obligatiunile ar trebui sa fie al doilea instrument financiar care ar trebui sa se regaseaca in orice portofoliu, in articolul de astazi voi prezenta cateva caracteristici si tipuri de obligatiuni.
Ca o recapitulare scurta a articolului precedent, obligatiunea este un imprumut acordat de cel care cumpara obligatiunea (creditorul) catre cel care emite obligatiunea. In schimbul banilor primiti emitentul ii garanteaza creditorului plata cu o anumita periodicitate a unei “dobanzi” (care in cazul obligatiunilor se numeste cupon) si la sfarsitul perioadei pe care a fost emisa obligatiunea returnarea integrala a sumei imprumutate initial.
Cate tipuri principale de obligatiuni exista in functie de emitent?
- Titluri de stat sunt obligatiuni emise de administratia centrala (de Stat prin intermediul Ministerului de Finante). Statul cand are nevoie de bani (si cam are nevoie de bani tot timpul) se imprumuta de la banci, populatie sau de la alte institutii sau companii prin emisiuni de titluri de stat. Cel mai important atribut al titlului de stat este ca este GARANTAT prin constitutie, indiferent de suma!
- Obligatiuni municipale sunt obligatiuni emise de administratiile locale (primarii sau consilii judetene). Banii imprumutati prin emisiunea de obligatiuni municipale sunt folositi de primarii sau consiliile judetene pentru acoperirea cheltuielilor curente sau / si pentru finantarea unor proiecte. Obligatiunile municipale sunt garantate de primaria / consiliul judetean (si indirect de catre guvern)
- Obligatiunile corporative sunt obligatiuni emise de companii (dupa finantarea bancara, a doua modalitate a companiilor de a se finanta este prin emisiunea de obligatiuni). Obligatiunile corporative sunt garantate de soliditatea companiei care le-a emis. Daca compania emitenta nu intra in faliment pe perioada de existenta a obligatiunii, in majoritatea cazurilor compania este obligata sa plateasca anual CUPON-ul si la final sa returneze integral suma imprumutata.
Cate tipuri de obligatiuni exista in functie de cuponul platit?
- Obligatiuni cu cupon fix – majoritatea obligatiunilor emise sunt in aceasta categorie. Valoarea cuponului este stabilita de la inceput si este reprezentata de un procent fix din valoarea nonimala. In cazul din articolul precedent (il poti reciti AICI), un titlu de stat emis la valoarea nominala de 1.000 RON, cu un cupon de 5%, emis pentru o perioada de 5 ani, va plati in fiecare an un cupon de 50 RON.
- Obligatiuni cu cupon variabil – cuponul acestui tip de obligatiune variaza in functie de posibilele modificari ale dobanzilor din piata (ROBOR, EURIBOR, etc) – de exemplu Raiffeisen Bank a introdus la tranzactionare ieri (14.05.2020) o obligatiuni corporatista, emisa in RON, pe o perioada de 10 ani si cu un cupon variabil de ROBOR 3 luni + 3.5% (vezi articolul AICI).
- Obligatiuni cu cupon 0 – acest tip de obligatiune nu plateste niciun cupon periodic ci plateste tot cuponul la sfarsitul perioadei.
- Obligatiuni convertibile – sunt obligatiuni care pot fi preschimbate in actiuni ale emitentului. Pretul si termenii de preschimbare sunt stabiliti la momentul emiterii obligatiunii.
Cum poate influenta maturitatea unei obligatiuni valoarea cuponului?
Un ultim aspect despre care as dori sa discut astazi are legatura cu diferenta de cupon (dobanda) care poate exista in acelasi moment, pentru acelasi emitent, pentru 2 emisiuni diferite.
De exemplu, intr-un caz ipotetic, statul roman (prin Ministerul de Finante) emite astazi 2 titluri de stat, amandoua in RON, pentru unul va plati un cupon anual de 2% si pentru altul un cupon anual de 4%. Acelasi stat roman, aceeasi garantie oferita prin constitutie si totusi cuponul platit intr-un caz este dublu fata de celalalt. Cum este posibil acest lucru?
Este foarte simplu, intotdeauna trebuie sa avem in vedere riscul si perioada pe care sunt emise aceste obligatiuni. In cazul de fata statul roman poate sa emita un titlu de stat cu maturitate la 1 an pentru care sa plateasca 2% pe an si in aceeasi zi un alt titlu de stat, emis pe 10 ani, pentru care sa plateasca 4% pe an. Intotdeauna trebuie sa ne gandim la risc si daca randamentul primit merita riscul asumat. Cu cat perioada investitie este mai mare, cu atat costul de oportunitate (eventualele oportunitati de care as putea beneficia daca as avea acei bani la dispozitie) este mai mare si voi solicita un randment mai mare pentru banii pe care ii imprumut.
Cateva idei cu care sa ramai din acest articol
- Obligatiunea este un imprumut
- Cuponul este dobanda platita periodic de emitentul obligatiuni catre cumparatorul acelei obligatiuni
- Titlurile de stat sunt obligatiuni emise de stat
- Obligatunile municipale sunt obligatiuni emise de primarii si / sau consilii judetene
- Obligatiunile corporative sunt obligatiuni emise de companii
- Obligatiunile cu cupon fix au un cupon fix, stabilit ca % din valoarea nominala
- Obligatiuni cu cupon variabil au un cupon care depinde de miscarile dobanzilor (ROBOR, EURIBOR, etc)
- Obligatiuni cu cupon 0 sunt obligatiuni care platesc tot cuponul la sfarsitul perioadei, fara sa faca nicio plata periodica
- Obligatiuni convertibile sunt obligatiuni care pot fi schimbate in actiuni ale emitentului, in anumite conditii
- Maturitatea unei obligatiuni influenteaza direct valoarea cuponului.
In articolele viitoare voi continua sa discut despre evaluarea riscului emitentului unei obligatiuni si cum fluctueaza pretul unei obligatiuni pe perioada de viata a acesteia.
Multumesc pentru incredere si spor la economisit si la investitii profitabile.
Mihai
PS: Poti obtine o sesiune GRATUITA de coaching 1:1 cu mine. Trimite-mi un email la mihai@educatsibogat.ro sau lasa-mi un mesaj pe Facebook si spune-mi cu ce te pot ajuta.
Detalii despre mine poti gasi AICI.
PS: Urmareste blog-ul www.educatsibogat.ro si pagina de Facebook cu acelasi nume pentru mai multe articole de calitate.