Vacanță 2022- Între Inflație și Plăcerea De A Călători

Simțim cumva uitându-ne la oferte, greutatea costurilor de vacanță în 2022 mai ales dacă ne raportăm la inflație. În comparație cu călătoriile de dinainte de pandemie, unele cheltuieli au explodat într-adevăr vara aceasta. Totuși, o călătorie cântărită financial wise poate încă fi destul de accesibilă dacă economiile pentru această zonă au fost unele coach-uite financiar. Hai să vorbim despre bugetul de călătorii și despre efectele creșterilor de preț. Îți las și câteva sfaturi despre cum să-ți planuiești vacanța astfel încât să economisești suficienți bani cât să și reușești să pleci.

Prețul maxim al biletelor de avion a fost în 2013

Într-o analiză ce se extinde la nivel mondial dar mai ales la nivel european, se pare că până în 2020, tarifele pentru calatoriile aeriene au avut o tendință descendentă. Maximul din ultimii 10 ani a fost în 2013. În acest an costurile medii ale biletelor de avion au fost cu aproape 30% mai mari decât prețurile din februarie 2022.

Aceasta este o veste bună, având în vedere că biletele de avion și cazarea sunt cele ce pun una dintre presiunile mari pe bugetul de călătorii. Totuși putem oberva o creștere accelerată a biletelor de avion în ultimele câteva luni.

Prețurile de cazare sunt volatile

Prețurile hotelurilor sunt constant mai mari în sezonul de vârf decât în lunile septembrie sau mai, de exemplu.

Prețul pentru cazarea departe de casă, inclusiv hoteluri și moteluri, a înregistrat una dintre cele mai mari variații din orice categorie de preț pe toată durata pandemiei și ulterior. Cazarea a înregistrat creșteri de peste 25% în ultimele 6 luni.

Închirierile de mașini au una dintre cele mai mari creșteri de preț

Mașinile de închiriat au avut una dintre cele mai mari creșteri de preț, iar călătoriile din vara anului 2021 au fost în mod special afectate. Prețurile au atins un maxim istoric în iulie 2021. Deși s-au redresat ușor, din februarie 2022 sunt încă cu aproximativ 40% mai scumpe decât media ultimilor 10 ani.

Pentru datele din februarie 2022, prețurile au crescut cu 24% față de aceeași lună din 2021 și au crescut cu 38,6% față de februarie 2020. În acest ritm, fiți pregătiți pentru creșteri de preț aliniate cu cererea de călătorii de vară. Poate alocați un buget mai mare acestei zone.

Cheltuielile cu masa la restaurant cresc constant

Prețurile alimentelor cresc constant în fiecare an iar 2022 a oferit vești nu tocmai îmbucurătoare.

Cei care au acces la o bucătărie (să zicem, într-o casă de vacanță sau într-un apartament de hotel) ar putea lua în considerare să treacă pe la piețele locale nu doar pentru aventură, ci și pentru șansa de a cumpăra ingrediente de calitate superioară ce vor muta masa indoor.

Cheltuielile pentru divertisment înregistrează, de asemenea, creșteri de preț

Au existat câteva salturi puțin mai mari decât media Europeană pentru cheltuielile de agrement legate de călătorie.

La fel ca și restaurantele, prețurile pentru divertisment înregistrează creșteri destul de consistente – cu excepția unei mici scăderi în 2020. Din fericire pentru consumatori, creșterile de preț aici nu au fost la fel de drastice ca cele pentru mesele în oraș.

În februarie 2022, prețul mediu pentru biletele de film, teatru și concert a crescut și el. Alegeți înțelept când rezervați bilete în lumea largă pentru astfel de activități culturale.

Călătorii pot opta pentru activități cu costuri mai mici, mai degrabă decât pentru cele plătite pentru vacanța lor din 2022, cum ar fi drumeții, vizitarea in zilele libere a muzeelor, acvariilor sau grădinilor zoologice.

General vorbind,  prețurile sunt cu siguranță în creștere, mașinile de închiriat fiind una dintre cheltuielile cel mai probabil să vă ofere un nou șoc de la primul click.

Oricum ar sta lucrurile, măsurile finaciare timpurii pentru bugetul de vacanță sunt soluția la îndemână pentru relaxare și wellbeing financiar.

Cum plănuim financiar vacanța?

Ai o excursie mult dorită pe lista ta, poate chiar una care a fost amânată de dinainte de pandemie. Ar putea fi drumeții în Safari, călătorii în Caraibe pentru 2 săptămâni de surf, urmărind aurora boreală în Islanda sau o călătorie culinară în întreaga Italie. Știi că o vei face să se întâmple… într-o zi dar poate te-ai împotmolit fix la bugetare și economisire. De aceea există Educat și Bogat!

Iată însă, călătoriile tale îndepărtate vor rămâne obiectul viselor cu ochii deschiși până când vei decide să le transformi în realitate. Ai ales deja destinația – acum trebuie doar să găsești o modalitate de a plăti pentru aceasta. 

Cu ce începi?

Dacă vrei  să economisești bani pentru călătorii, acum este un moment bun pentru a începe cu elemente de bază și poate să înlături câteva dintre acele obiceiuri financiare proaste pe care le dobândim cu toții pe parcurs.

Amintește-ți că ești la un marathon financiar, nu un sprint.

Îți faci un angajament semnificativ pe termen mediu si lung, care uneori va fi foarte greu de respectat. A economisi suficienți bani pentru a-ți asigura bugetul de călătorii sau orice altceva este greu pentru suflet și necesită sacrificii, motiv pentru care atât de puțini oameni reușesc. Atitudinea corectă este totul!

La fel de important – de câte ori ești dispus să încerci și să eșuezi până când ai învățat cu succes toate obiceiurile și strategiile care vor pune suma necesară în bancă pentru a te ajuta să călătorești?

Urmărește-ți cheltuielile!

Pune deoparte o zi în acest weekend, cumpără-ți sticla de vin preferată (vei avea nevoie de ea) și analizează-ți toate conturile. Află EXACT cum arată finanțele tale.

Urmărirea cheltuielilor este o parte importantă a învățării în care poți nu numai reduce dar chiar elimina anumite cheltuieli neimportante.

Știu, probabil ai mai auzit asta înainte. 

Dar chiar ai făcut-o? In mod regulat? Este o modalitate puternică de a identifica câți bani dai în fiecare lună pe nimicuri aleatorii de care nu ai nevoie.

Care sunt facturile tale lunare?

Chirie, credit ipotecar, utilități, plata mașinii, asigurare, dobândă pe cardul de credit, serviciu de telefonie mobilă, abonament la sală de sport, împrumuturi pentru studenți etc.? Nu uita nici de cumpărături diverse. Jocuri, haine, jucării.

Acum, privește totul clar. S-ar putea să fii surprins de cât cheltuiești. Lucrurile mici tind să se adune.

Construirea acestui tip de conștientizare și urmărirea cheltuielilor necesită timp. Aceasta este natura obiceiurilor – nu vă schimbați brusc comportamentul peste noapte iar lucrurile bune vin in timp.

Alte tipsuri pentru a-ți asigura bugetul de călătorii: 

  • Deschide un cont pentru vacanță
  • Amintește-ți că singurul motiv pentru care ar trebui să te atingi de economiile de vacanță este să aduni bani pentru ea. Și păstrarea economiilor separate de banca de unde ai conturile principale poate reduce tentațiile
  • Setează-ți scopul, nu te abține de la economisire
  • Bugeteză-ți vacanța
  • Economisește înainte să cheltui
  • Fă bani extra din alte surse/pasiuni
  • Hai la o ședință 1:1, pentu vacanțe multe și mult mai reușite financiar!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CAPTCHA ImageChange Image

Scroll to Top