Vesta financiară antiglonț | Există și cum arată ea?

Trebuie să fie  criza generată de război una cu reacții în lanț fără precedent și prejudicii aduse economiilor noastre? Ce impact poate avea asupra investițiilor, dar asupra sănătății noastre financiare overall?

Ne întâlnim azi pentru a veni în preîntâmpinarea grijilor financiare mai mult sau mai puțin justificate cu soluții bune de luat cu noi, oriunde am fi… chiar și financiar.

Lucrăm azi cu anxietatea financiară pe cord deschis, cu finețe, alături de coach-ul financiar Mihai Constantinescu.

1. Mihai, care sunt temerile financiare ale oamenilor în această perioadă și se deosebesc ele de problemele cu care ajung la tine clienții, în alte perioade de criză?

Astăzi gradul de anxietate al oamenilor este la cote extrem de ridicate. Venim după 2 ani de pandemie, urmați de izbucnirea războiului dintre Rusia și Ucraina la un pas de noi, fiind bombardați de informații alarmistice dar și învățând să trăim cu pericolul în fiecare zi. În aceste condiții, deciziile pe care le luăm, sunt adeseori mai mult emoționale decât raționale.

Cea mai mare temere financiară este aceea de a pierde sumele acumulate așa cum și frica de moarte este o teamă ce planează acum mai mult ca niciodată. În aceste condiții, oamenii tind să ia decizii iraționale, de la a scoate toți banii din bancă și a îi ține la saltea sau să schimbe toți banii în EURO și să îi scoată cash.

2. A existat o creștere a îngrijorărilor financiare sau mai degrabă o cerere de ajutor in gestionarea acțiunilor financiare, generate de contextului războiului din Ucraina?

Cu siguranță am putut observa o creștere accentuată a îngrijorărilor financiare – îngrijorările venind din 2 direcții – prima ar fi cum ne securizăm banii în condiții de război și a doua directie (sau îngrijorare) este venită din zona crestererii fulminante a inflației. Din ce în ce mai mulți români încep să conștientizez nevoie de a apela la un coach / consilier financiar independent pentru a-și pune finanțele personale în ordine și pentru a lua decizii raționale sub presiune emotională .

3. Cum vede un expert financiar criza actuală? Dar noile aspectele, care pot bate la ușa?

Chiar dacă în Europa și în România pare că a luat sfârșit, pandemia generată de Covid-19 încă nu s-a încheiat. Sunt în continuare zone de pe glob cu orașe închise din această cauză. Situația actuală este în continuare incertă. Războiul dintre Rusia și Ucraina pune și el presiune suplimentară atât pe inflația aflată deja la cote înalte dar și asupra creșterii economice. Acest război nu a schimbat fundamental situația econimică globală ci vine să accentueze ceea ce se întâmplă deja.

Inflația creștea și înainte de izbucnirea r ăzboiului, volatilitatea din piețe era prezentă. Uitându-ne în viitor, sunt multe aspecte de luat în seamă, cele mai importante fiind, în continuare, inflația și tensiunile geo-politice.

Dacă inflația rămâne ridicată pentru o perioada mai lungă de timp și / sau dacă tensiunile geo-politice se agravează, atunci putem vedea o încetinire a nivelului de creștere economică la nivel global și eventual intrarea în recesiune. Pentru moment, acest scenariu are șanse mici de a se întâmplă.

În scenariul de bază, tensiunile geo-politice se vor calma iar inflația va scădea spre sfârșitul anului 2022 și începutul anului 2023, evenimente ce vor duce la continuarea scenariului de creștere economică.

4. Cum combatem anxietatea financiară?

Cred că aceasta este cea mai dificilă întrebare.

Ar fi 2 răspunsuri – din punct de vedere financiar, modalitatea cea mai viabilă de scădere a anxietății financiare este prin constituirea unui fond de rezervă care să acopere cheltuielile familiei pentru o perioada de 3 până la 6 luni. Anxietatea, inclusiv financiară, se poate atentua și prin apelarea la un specialist în sănătate mintală. Sunt momente în care, mai ales în perioadele de instabilitate financiară, o echipă formată dintr-un coach financiar și un psiholog, pot face minuni pentru finanțele personale.

5. Cât conteaza veniturile în această criză și cât deciziile bine cântărite?

Întotdeauna veniturile contează, dar mai mult decât veniturile contează disciplina și claritatea obiectivelor financiare.

6. Se subestimează încă impactul războiului și consecințelor financiare? Care dintre noi sunt mai expuși financiar la criză?

Nu știm încă. Războiul, în general, are o componentă foarte mare de incertitudine. Depinde foarte mult cât va dura acest război și dacă se va extinde sau nu către alte zone. Acum, pare că situația se ameliorează și impactul economic pare să fie limitat.

Cei mai expuși financiar la criză sunt, în general, cei cu venituri mici și mai ales cei care nu au un fond de rezervă.

Aș vrea să fac o mențiune aici – întâlnesc sute de clienți în fiecare an și, din păcate, observ că veniturile mari nu înseamnă și o situație financiară mai bună – cunosc multe persoane care câștigă câteva mii de euro pe lună și cheltuiesc tot venitul pân la sfârșitul lunii sau chiar peste acest venit și am și clienți caare au venituri medii sau chiar mici dar care reușesc să aibă un obicei lunar de a economisi și investi. Disciplina și stabilirea clară a priorităților sunt cheia.

7. Este inflația cea mai mare problemă și cât ar trebui să ne îngrijoreze?

Inflația este o problemă mare și poate o deveni o problemă și mai mare dacă se menține la cote ridicate. Pentru o evoluție normală a creșterii economice, inflația țintă se situează în jurul valorii de 2-3% pe an. O inflație mult peste acest nivel și menținută pentru o perioada mai lungă de timp, poate duce la intrarea în recesiune. Apropo de inflație, toți românii care nu au obținut în ultimul an o creștere a veniturilor de minim 10%, au înregistrat o scădere a nivelului de trăi.

8. Actionează românii nejustificat sub aspect financiar în această perioadă și este criza emoțională un factor de decizie ?

Sunt multe momente în care noi, ca oameni, reacționăm preponderent emoțional în perioade de incertitudine dar nu aș dori să generalizez.  Din păcate, emoțiile pot impacta negativ finanțele personale – majoritatea pierderilor inregistratre de investitori fiind generate de decizii iraționale, emoționale, luate în perioade de incertitudine.

Banii, în număr mai mare, se fac sau se pierd, în momente de incertitudine. Nivelul de educație financiară poate juca un rol important în luarea deciziilor de investiții, iar ajutorul unui coach financiar poate face diferența. În perioadele de incertitudine, marcate de multă încărcătură emoțională, coach-ul financiar vine cu argumente raționale, cazuri ale evoluției recente a piețelor sau a diferitelor crize, în încercarea de a contracara reacțiile emoționale, cu posibil impact negativ asupra portofoliilor clienților. În aceste perioadă, coach-ul financiar se „transformă” într-un psiholog financiar.

9. Cât e impuls și cât e justificat din acțiunile acestea?

Suntem oameni, cu emoții, sentimente, experiențe și cu un intelect propriu. Fiecare dintre noi ia deciziile diferit în funcție de toate cele de mai sus.

 Observ, în continuare, reacții impusive la scăderi ale piețelor de acțiuni, unii investitori decizând să vândă pe scădere, dar încep să observ din ce în ce mai mulți investitori care înțeleg să investească pe termen lung și pentru care o scădere a pieței de acțiuni poate însemna oportunitatea de a acumula acțiuni la un preț mai bun. A face investiții este un proces continuu, din care învățăm atât să ne controlăm emoțiile cât și cum funcționează diferitele instrumente financiare în anumite momente ale pieței.

10.  Exista o vestă financiara antiglonț pentru fiecare?

Da, întotdeauna există – se numește fondul de rezervă – acesta reprezintă sume acumulate care să acopere diferitele evenimente neprevăzute, cu posibil impact negativ mare asupra vieții noastre, sume ce ar trebui să acopere cheltuielile familiei pentru o perioada de 3 până la 6 luni. O altă vestă financiară antiglonț este diversificarea. Diversificăm valutar (lei, euro și dolari), diversificăm regional (România, Europa, America, Piețe Emergente) și diversificăm și pe diferite instrumente financiare (depozite, titluri de stat, acțiuni, fonduri mutuale, etc).

11. Ar putea fi și această criză generatoare de oportunități financial related, ca și altele din istoria mai puțin recentă?

Întotdeauna o criză vine și cu oportunități. Cele mai bune momente de a investi, chiar dacă sună cinic, sunt război, panică, calamitate naturală sau dezastru. Cea mai mare problemă pe care o observ la majoritatea investitorilor este focusarea foarte mult pe termen scurt și foarte puțin pe termen lung. Da, pe termen scurt piață de acțiuni înregistrează, in momente de incertitudine, scăderi care pot ajunge și la 40 sau chiar 50%, dar pe termen lung, piață recuperează pierderea și produce randamente real pozitive (peste inflație).

12. Știm că sfaturile financiare oferite de tine sunt personalizate dar dacă e să facem un exercițiu greu pentru orice specialist financiar care oferă sfaturi custom-made

Ce ai sfătui totuși, un tânăr la peste 30 ani cu ceva economii făcute, pe cineva în prag de pensionare, și un antreprenor la început de drum indiferent de vârstă , dacă ar trebui să le dai un singur sfat pentru perioada următoare?

Pentru tânărul de peste 30 de ani cu ceva economii – Investește în educație financiară! – restul vine de la sine – Constituie fondul de rezervă! Diversifică astfel încât să reușești să obții randamente real pozitive (peste inflație), fă un obicei lunar de a economisi (minim 10% din salariu) și începe să investești pentru obiectivele financiare pe termen lung.

Pentru cineva în prag de pensionare – scade gradual profilul de risc investițional.

Pentru un antreprenor la început de drum – investițiile se fac pe termen mediu și lung, inclusiv cele în propria companie – nu te aștepta să faci profit după câteva luni. Răbdare și perseveranță.

Pentru o vestă antiglonț financiară vă aștept să punem stop decizilor finaciare pripite și să prindem drag de economisire!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CAPTCHA ImageChange Image

Scroll to Top