Știai că persoanele cu wellbeing financiar slab au de patru ori mai multe șanse de a avea probleme suplimentare de sănătate mintală? Pare curios, nu?
Cu toate acestea, în fiecare zi facem fel și fel de alegeri cu și pentru banii noștri. Fiecare dintre aceste decizii, mici și mari, ne afectează viețile în ansamblu. Aceste decizii influențează și ceea ce numim bunăstare financiară sub mai vestitul său nume wellbeing financiar.
Acest lucru se datorează faptului că alegerile noastre pot avea un impact asupra modului în care gestionăm cheltuielile și datoriile, a cât de pregătiți suntem pentru cheltuieli mari neașteptate și dacă suntem capabili să ne facem economii și să ne îndreptăm spre obiectivele pe termen mai lung.
Când nu suntem deloc în controlul finanțelor noastre, se poate simți ca și cum banii noștri fac alegeri pentru noi, sunt personaje independente și modelează viitorul fără o prezență activă a noastră în circuit.
Bunăstate și Bogăție, surori bune
Bunăstarea financiară este diferită de bogăția financiară. În timp ce bogăția este mai mult despre valoarea netă și solduri, bunăstarea se referă la maniera în care modul de gestionare al banilor afectează viața în ansamblu.
Bunăstarea noastră financiară poate avea astfel de suferit pe termen foarte lung, iar visele noastre pentru viitor se pot simți de nerealizat, când nu lucrăm regulat la ele.
Este vorba despre a-ți putea îndeplini obligațiile financiare, de a fi pregătit financiar pentru un eveniment neașteptat, de a putea economisi pentru obiectivele viitoare, inclusiv de pensionare și de a avea libertatea financiară de a face alegeri care să-ți permită să te bucuri de viață – acum, în viitor și în circumstanțe nefavorabile.
Venituri, oportunități, educație
Persoanele cu aceleași venituri, oportunități sau educație asemănătoare pot avea niveluri foarte diferite de bunăstare financiară.
Acest lucru se datorează faptului că obținerea bunăstării financiare ca adult înseamnă mai mult decât câți bani câștigați sau dacă sunteți în stare să vă plătiți impozitele, să vă echilibrați cheltuielile sau să vă plătiți facturile. Este vorba despre a avea control total asupra banilor și de a putea face alegeri care vă permită să vă bucurați de viață.
Deoarece bunăstarea financiară este măsura finală a succesului pentru educația de alfabetizare financiară, un coach financiar este vital pentru această călătorie.
Dacă nu ești obișnuit să preiei controlul asupra finanțelor tale în acest fel, ar putea suna intimidant. Dar niciodată nu este prea târziu să înveți obiceiuri pozitive care îți vor îmbunătăți relația cu banii de la un expert financiar.
Relația noastră cu banii, nu venitul în sine, face toată diferența
Știai că bunăstarea financiară nu este întotdeauna direct legată de cât ești plătit? De fapt, un raport recent a constatat chiar că la nivel mondial oamenii care câștigă peste 100.000 de euro pe an, au avut aceleași griji legate de bani că și cei care câștigă sub 10.000 de euro! Aceasta arată că relația noastră cu banii, nu venitul în sine, face toată diferența. Așadar să ne focusăm pe obiceiuri nu pe sume neapărat.
De ce este importantă bunăstarea financiară?
O bună gestionare a banilor presupune pur și simplu să profiți la maximum de ceea ce ai. Este să știi cât trebuie să cheltuiești, să iei decizii financiare înțelepte și să fii conștient de datoriile viitoare de plătit.
Există o singură problemă –bunăstarea financiară nu se învață la școală, așa că nu toată lumea înțelege impactul creării de obiceiuri pozitive legate de bani. Perioadele dificile se tot succed. Nu e de mirare că stresul financiar este o problemă.
De exemplu, multă lume este îndatorată, iar o treime rămâne fără bani înainte de ziua de incasare a salariului. Acest lucru este îngrijorător, mai ales având în vedere că persoanele cu bunăstare financiară slabă au de patru ori mai multe șanse de a avea probleme suplimentare de sănătate mintală. Este clar că banii nu cumpără fericirea, în timp ce problemele cu banii ne pot face nefericiți. Din fericire, comportamentele și obiceiurile de bunăstare financiară pot ajuta.
Obiceiurile principale ale bunăstării financiare sunt destul de simple și includ:
- gestionarea finanțele zilnice și a datoriilor în mod responsabil
- a fi pregătit pentru perioade financiare dificile și a fi capabil să îți revii
- gestionarea finanțele zi de zi pentru a atinge obiectivele pe termen mediu și lung
- cheltuirea cu înțelepciune și în limitele posibilităților tale
- accesul la instrumente și educație pentru a lua decizii financiare benefice
- a avea un plan financiar pentru viitor, inclusiv un buget și obiective financiare
Emoții, bani și bunăstare
Abordarea în armonie a emoțiilor și a managementului financiar este cheia bunăstării financiare. Cu cât gestionați mai bine emoțiile, cu atât luați decizii mai bune și cu cât aveți mai multe cunoștințe financiare, cu atât vă simțiți mai încrezător.
Te ajută să știi că, dacă îți faci griji pentru bani, nu ești singur. În medie, oamenii petrec trei ore pe săptămână pentru a se ocupa de problemele financiare. Și toți ne stresăm în privința banilor din o mulțime de motive, de la dificultăți pentru a plăti facturile sau de a fi confuzi cu privire la cea mai bună modalitate de a bugeta.
Uneori, situațiile sunt în afară controlului tău, cum ar fi pierderea locului de muncă sau urgențele financiare. Dar, indiferent de circumstanțe , educarea și învățarea gestionării răspunsurilor emoționale la bani sunt vitale. Când apar dificultăți financiare, atunci ai instrumentele pentru a răspunde cu încredere. Aici intervine conștientizarea banilor.
De ce e bună conștientizarea banilor?
Conștientizarea banilor te ajută să devii mai conștient de modul în care cheltuiești, economisești și investești. Cu o conștientizare sporită, ai mai multă libertate de a gestiona banii cu măiestrie, fără a acționa prin impulsuri sau evitare.
Emoțiile influențează gestionarea banilor în mai multe moduri. De exemplu, cheltuielile pot oferi o stare de bine, o „maximă” temporară, ceea ce explică de ce mulți dintre noi se complac într-un tipar de cumpărare impulsiv, atunci când au nevoie de încurajare. Putem face cu toții achiziții impulsive dar de care nu avem cu adevărat nevoie, investiții fără o bună informare. Pe de altă parte, o factură medicală neașteptată sau taxe neplătite pot provoca anxietate sau stres instant dovedit.
După cum scrie consultantul financiar Kristi Nelson pe Mindful, „ne putem împrieteni cu ceea ce am ignorat, putem elimina miturile pe care le-am tot păstrat și putem trăi mai deplin viața financiară pe care ne-o dorim”.
Eu te aștept să găsim împreună soluții contra impulsurilor financiare nepotrivite cât și pentru economisire. Educația financiară indiferent de venituri sau vârstă poate duce în final la dobândirea treptată dar sigură a bunăstării finaciare, atât de mult dorită de fiecare dintre noi.