Sunt Mihai Constantinescu
Coach financiar, antreprenor și investitor și sunt aici pentru a fi Ghidul … în călătoria ta financiară.
E ceva magie într-o strategie personalizată de economisire, în acțiunile mici alături de investiții care duc toate la o destinație financiară plină de succes.
Experiența mea și propria călătorie … un drum în construcție!
Călătoria mea a început într-o familie de intelectuali cu venituri modeste, cu o educație financiară cam ca în toate familiile de la acele vremuri.
Cu toate acestea în familia mea atât de la bunici cât și de la părinți s-a transmis repede noțiunea de economisire care devenise un obicei lunar indiferent de cum oscilau veniturile sau cheltuielile fiecărei luni.
În calendarul din bucătărie, îmi aduc aminte cu nostalgie, cum mama trecea nu numai toate cheltuielile și bugetarea lunară dar și sumele economisite.
Nici acum tabelele simple nu dau greș în unele cazuri la început de educație financiară 🙂
Mai țineți minte micile atenții în bani pe care bunicii le ofereau nepoților la zile de naștere sau sărbători mai mari? Se întâmplau și în familia mea. Copii fiind, nici eu nici sora mea nu realizăm de unde vin acele sume. Era vorba tot de economisire.
De la economisirea ca regulă de familie la micul “antreprenor”
Banii de buzunar nu era niciodată suficienți pentru nevoile unui adolescent în creștere care descoperea lumea. Din nevoia această de adolescent a apărut și ideea de a încerca să obțin venituri suplimentare. Printre activitățile ”antreprenoriale” susținute și de cumpărarea unui DVD writer au fost copierea jocurilor și diverselor programe vândute ulterior colegilor.
Activitățile antreprenoriale de iarnă:)constau în cumpărarea de pocnitori și artificii en-gros că apoi să le revând în școală, spre exasperarea profesorilor.
Din greșeli ne reconstruim optica financiară
În 2008, am făcut prima greșeală investițională, dând avansul pentru un apartament de 2 camere, ce avea construită doar fundația, undeva pe un câmp din Chiajna, unde la momentul respectiv nu pășteau decât oi, fără drumuri asfaltate. Apartamentul a fost gata aproape 3 ani mai târziu, fiind re-vândut în pierdere în 2018, după ce a fost închiriat mare parte din timp.
Ce am învățat foarte rapid? Din această experiență și din toate celelalte mi-a fost clar că achizițiile viitoare trebuie să fie mai atent alese și după mult mai mult studiu și analiză.
3-ul norocos din povestea mea – Anul 3 de facultate
Anul 3 de facultatea vine cu angajarea într-o banca mare din România, schimbând pe parcursul celor 7 ani, 5 joburi în 3 departamente, ultimul departament fiind cel de Private Banking – acel departament al băncii care se ocupă de gestionarea averilor clienților foarte bogați.
La momentul respectiv (2009 – 2011) era cel mai important departament de Private Banking al unei bănci din România iar interacțiunea cu clienții acestui departament a fost revelatoare atât pentru omul cât și specialistul financiar Mihai Constantinescu.
Am simțit că mă regăsesc total în acest domeniu și am încercat să aflu tot ce puteam de la fiecare client în parte cu experiențe personale și financiare dintre cele mai interesante.
2010 – mai mult decât o carte, impactul ”Tată bogat, tată sărac”
Ajung să descopăr tot mai mult zona de investiții impactat fiind în 2010 și de o carte oferită cadou – ”Tată bogat, tată sărac” Robert Kiyosaki.
Da, o carte a adus un interes accentuat pentru dezvoltarea mea în domeniul finanțelor personale.
Tot în 2010 am început primele investiții pe piața de capital din România și în fonduri mutuale. Credeam, ca orice investitor la început de drum, că pot să obțin randamente mari, fără prea multă analiză și cu multe tranzacții, investind “după ureche” timp de 3 ani, până în 2013. După cei 3 ani “intenși” am analizat investițiile făcute și am ajuns la concluzia că randamentul obținut de mine cu multă muncă era mult mai mic față de randamentele pieței. Acela a fost momentul în care am înțeles că investițiile se fac într-un mod DISCIPLINAT și că fiecare investiție trebuie ANALIZATĂ cu atenție.
Ce am învățat? Control mai bun, decizii mai înțelepte financiar
Am înțeles importanța educației financiare, de atunci citind cam toate cărțile de finanțe personale pe care le-am putut găsi. Privind în urmă, strategiile mele investiționale s-au schimbat dramatic în ultimii 10 ani și totodată averea netă a crescut considerabil.
Ce am făcut diferit ca averea să crească?
De ce eu? De ce un coach financiar?
Pentru că am aflat prin experiența proprie de peste 14 ani că este mai bine să începi cât mai devreme drumul tău financiar (indiferent că vorbim de bugetare sau investiții majore), dar esențial este să începi.
Pentru că să începi la momentul potrivit, cu ajutorul potrivit … adaptat financiar pentru tine și să înveți din greșeli rapid poate face diferența.
Fiind coach financiar, speaker dar și trainer autorizat, interacțiunea cu peste 5.000 de persoane în trainingurile susținute și sutele de prezentări și ședințe individuale cu clienți de la investitori începători, până la unii foarte experimentați, oameni cu bugete inițiale mici, dar și clienți foarte bogați mi-a adus suficientă experiență pentru a înțelege nevoia fiecărui român în parte.