Cât te va costa Energia electrică de la 01 septembrie 2022?

De la data de 01 septembrie 2022, a apărut ordonanța de urgență 119 / 01.09.2022 care reglementează prețul plafonat la energia electrică. Consumatorii casnici și non-casnici, vor plăti tarife diferențiate în perioada 01.09.2022 – 31.03.2023 în funcție de consumul de kWh lunar.

Cât costă energia electrică de la 1 septembrie?

Pentru CLIENȚII CASNICI, în funcție de consumul tău lunar, vor fi 3 categorii de prețuri pe care le vei plăti:

  1. Dacă consumul tău lunar mediu este până în 100 kWh, prețul maxim plătit va fi de 0,68 lei / kWh;
  2. Dacă consumul tău lunar este între 101 kWh și 255 kWh, prețul maxim plătit va fi de 0,80 lei / kWh;
  3. Consumul ce depășește 255 kWh va fi facturat la prețul fix sau variabil, conform contractului semnat cu furnizorul tău de energie. Dacă dorești să îți închei acum un contract de furnizare energie, poți găși pe site-ul ANRE un comparator de prețuri.

Pentru a putea beneficia de prețurile plafonate la energia electrică de 0,68 lei / kWh și 0,8 lei / kWh menționate mai sus, consumul mediu lunar pentru anul 2021 trebuie să NU FI depășit 300 kWh. Poți afla dacă te-ai încadrat în acest plafon, verificând înștiințările primite de la furnizorul de elctricitate în documentul intitulat CONVENȚIE DE CONSUM.  În acest document este menționat cât a fost consumul tău mediu. Dacă nu ai primit acest document, îl poți solicita furnizorului de electricitate.

Față de prețul reglementat pentru un consum de până în 255 kWh, prețul la care poate fi încheiat un contract de furnizare energie electrică, cu preț fix, variază între 0,69 lei / kWh la Hidroelectrica și 11.11 lei / kWh la We Power Team SRL. Furnizorii mari de energie din București au aproximativ următoarele prețuri:

  • EON Energie 2.93 lei / kWh
  • Enel Energie – 5,17 lei / kWh
  • Electrică Furnizare SĂ – 5.19 lei / kWh
  • Engie România – 5.96 lei / kWh

În concluzie, pentru consmul ce depășește 255 kWh, poți plăti și de peste 10 ori mai mult.

Recomandări:

  1. Verifică-ți consumul mediu lunar;
  2. Verifică prețul de furnizare energie pe care îl ai semnat cu furnizorul de electricitate;
  3. Verifică termenul când expiră perioada de contract fix sau dacă contractul cu preț fix mai este valabil;
  4. Reînnoiește contractul cu un furnizor care are prețuri mai bune.

Dacă consumul tău depășește 255 kWh / lună, iată câteva idei pe care le poți utliza pentru a scădea consumul:

  • Folosește cât mai puțin aerul condiționat
  • Pune becuri cu tehnologie LED în toată casă – aproximativ 21% din consumul total de energie al unei gospodării provine de la iluminat.
  • Scoate din priză toate obiectele electrocasnice pe care nu le folosești frecvent – de exemplu, un televizor consumă 100 wați când este deschis și 5 wați când stă în standby. Dacă folosești TV-ul doar o oră pe zi, vei plăti mai mult pentru standby decât pentru ora cât te uiți la el.
  • Folosește mașina de spălat rufe doar când este plină – această consumă aproximativ 10% din energie, într-o gospodărie.
  • Folosește mașina de spălată vase  doar când este umplută.
  • Pentru cantitiati mai mici de rufe sau vase folosește opțiunea de spălare rapidă, încărcare ½ sau spălare 30 de minute.
  • Folosește seară lumini ambientale (veioză cu bec mai mic) pentru lumînarea zonei din casă unde stai.
  • Pe cât posibil, înlocuiește electrocasnicele mai vechi, cu unele noi cu eficiență energetică cât mai mare (clasa energetică A, A+ sau A++); – aproximativ 23% din consumul total de energie din casă este generat de firigder și congelator.
  • Setați corect termostatul frigiderului în funcție de tipul și cantitatea alimentelor din frigider.

În acest articol ai găsit idei de schimbări mici care te pot ajută să păstrezi mai mulți bani în portofel. Acești bani îi poți utiliza pentru crearea unui viitor mai bun, pentru tine și familia ta prin economisire și investiție.

Surpriza din partea mea

Știu cât de important este să ai un investitor experimentat care să-ți arate pașii corecți la început de drum. Dacă acesta este motivul care te împiedică și pe tine să-ți pui banii la lucru pentru viitorul tău, am o propunere pentru tine:

Vino la conferința START INVEST, special gândită pentru investitorii la început de drum, și dă-mi voie să te port pas cu pas prin etapele testate din industrie, prin care poți să-ți construiești un portofoliu profitabil.

Fără sfaturi generaliste. Doar soluții personalizate, adaptate la nevoile și posibilitățile fiecărui client în parte.

Promisiunea mea:

Vino la conferința START INVEST cu întrebări și pleci cu un plan solid de investiții!

VREAU LA CONFERINȚĂ!

Bonus/Discount:

…dacă te înscrii la curs folosind codul MIHAI25, vei avea parte de o reducere de 25% din prețul oricăruia dintre pachete.

Spor la economisit și la investiții profitabile!

4 thoughts on “Cât te va costa Energia electrică de la 01 septembrie 2022?”

  1. In zonele din tara unde nu avem gaze si avem centrale electrice pentru incalzit ce costuri putem suporta avand in vedere ca consumul lunar depase3ste 1000 kw

    1. Mihai Constantinescu

      Singura solutie ar fi sa alegeti furnizorul de electricitate cu pretul cel mai mic, incercand astfel sa reduceti valoarea facturii. Diferenta de pret intre furnizri poate fi si de 10 ori.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CAPTCHA ImageChange Image

Scroll to Top