Tezaur sau Fidelis ? Ce titluri de stat sa alegi?

Titluri de stat Tezaur sau Fidelis? Aceasta este intrebarea! In momentul actualizarii acestui articol (noiembrie 2023), inflatia anualizata este la nivelul de 8,07%, iar dobanda medie oferita de banci pentru un depozit pentru o perioada de 1 an este de 6%. In aceste conditii, obiectivul principal pe care ar trebui sa il urmarim fiecare dintre noi pentru sumele acumulate, adica conservarea capitalului, este foarte greu de realizat, pe termen scurt.

Tezaur sau Fidelis

Inflatie vs. depozite:

AnDobanzi depozite noi RONInflatieDobanda reala
20171.26%1.34%-0.08%
20182.54%4.63%-2.09%
20192.25%4.00%-1.75%
20201.50%2.10%-0.60%
20213.50%8.20%-4.70%
20228.00%16.40%-8,40%

Se poate observa ca optiunea de a tine banii exclusiv in depozit, in RON, in ultimii 5 ani (2017 – 2022) au generat o pierdere din puterea de cumparare a banilor (prin inflatie) de aproximativ 17% (diferenta intre inflatia cumulata de 36% si dobanda cumulata la depozit de 19%). Daca adaugam si situatia din 2023, cand inflatia a fost de 8%, iar dobanda medie pentru depozite a fost de 6%, se adauga inca 2% la pierderea cumulata pentru ultimii 5 ani, Practic in ultimii 5 ani si jumatate, toti deponenti cu banii in depozite au pierdut minim 25% din valoarea banilor tinuti in depozit.

Pierderea medie generata de inflatie din 2017 si pana in prezent pentru sumele tinute exclusiv in depozite este de peste 25%, daca luam in considerare si situatia din 2023!

Pot fi titlurile de stat o optiune pentru conservarea sumelor economisite in actualele conditii de inflatie?

Ca o mica recapitulare a celor scrise despre titlurile de stat – titlurile de stat sunt obligatiuni emise de administratia centrala (adica de stat). Statul cand are nevoie de bani (si are nevoie de bani aproape tot timpul) se imprumuta prin emisiunea de titluri de stat. Statul se imprumuta pe diferite perioade de timp (maturitati) si in functie de aceste maturitati plateste o dobanda (care in cazul obligatiunilor se numeste CUPON). Aceasta dobanda este, in majoritatea cazurilor mai mare, pe masura ce maturitatea titlului de stat este mai lunga.

3 argumente de ce ar trebui sa consideri titlurile de stat ca alternativa conservatoare:

  1. Titlurile de stat sunt GARANTATE, prin constitutia tarii. Practic, sunt cele mai sigure instrumente financiare, mai sigure chiar decat depozitele bancare. In plus garantarea depozitelor este indiferent de suma.
  2. Profiturile (dobanzile si eventualele profituri obtinute din vanzarea inainte de termen a titlurilor de stat) NU SE IMPOZITEAZA. Asta inseamna ca, tinand cont ca nu vom plati impozit de 10% pe banii incasati ca si cupoane pentru investitia in titluri de stat, randamentul obtinut este mai mare decat prin plasarea banilor in depozit cu aceeasi dobanda afisata la banca. Poti gasi mai jos un exemplu al corespondentei dobanzilor nete intre titluri de stat si depozite:
Dobanda depozit (afisata la banca)Impozit dobanda depozit (10%)Dobanda neta depozitCupon net titluri de stat
3.30%0.33%2.97%3%
4.40%0.44%3.96%4%
2.20%0.22%1.98%2%
  • Randamentele actuale oferite de titlurile de stat sunt SUPERIOARE DEPOZITELOR BANCARE, luand in considerare bancile din primul esalon. Ca exemplu, in luna septembrie 2023, Ministerul de Finante a lansat doua emisiune Fidelis in RON, avand dobanzi de 6.25% (sau 7.25% pentru donatori) pentru maturitatea la 1 an si 7.1% pentru maturitatea la 3 ani si doua emisiuni in EURO, avand dobanzi de 3,9% pentru maturitatea la 1 an si 5,3% pentru maturitatea la 5 ani.

Ce tipuri de titluri de stat pentru populatie sunt disponibile?

Incepand cu anul 2020, statul roman a emis doua tipuri de titluri de stat destinate populatiei cu caracteristici usor diferite. Emisiunile se numesc Tezaur si Fidelis. Randamentele oferite de aceste titluri de stat sunt asemanatoare dar caracterisiticile diferite.

Caractersitici titluri de stat Tezaur

  • Pot fi achizionate prin Trezorerie, Posta Romana sau online prin Spatiul Virtual (pe site-ul ANAF).
  • Sunt emise doar in RON
  • Suma minima ce poate fi achizitionata este de 1 RON
  • Nu sunt tranzactionabile
  • Pot fi rascumparate inainte de termen, de catre investitor, cu pierderea intregii dobanzi acumulate
  • Comisioane 0% atat la cumparare cat si la vanzare
  • In luna noiembrrie 2023 au exista 2 emisiuni de titluri de stat Tezaur (s-a putut subscrie pana pe 10.1.2023), in RON, cu urmatoarele dobanzi:
    • 6,25% pentru maturitatea de 1 an
    • 7,25% pentru maturitatea de 3 ani

Caracteristici titluri de stat Fidelis

  • Pot fi achizionate de la bancile din sindicatul de intermediere (BCR, BRD, BT si Alpha Bank) sau de la broker-ii BVB
  • Sunt emise atat in RON cat si in EURO
  • Suma minima este de 5.000 RON sau 1.000 EUR
  • Sunt tranzactionabile pe bursa
  • Pot fi rascumparate inainte de termen, la rascumparare se pastreaza dobanda acumulata dar pretul de vanzare poate sa fie mai mic sau mai mare fata de cel de achizitie (despre modificarea pretului am scris aici)
  • Comision 0 la achizitie la majoritatea intermediarilor si maxim 0,5% la vanzare inainte de termen
  • In luna noiembrie 2023 (perioada de subscriere este 27 noiembrie – 15 decembrie), exista 3 emisiuni de titluri de stat Fidelis, in RON, si 2 in EURO cu urmatoarele dobanzi:
    • 6,10 % pentru maturitatea de 1 ani, in RON(sau 7,10% pentru donatorii de sange)
    • 7,25% pentru maturitatea de 3 ani, in RON
    • 4,0% pentru maturitatea de 1 an, in EURO
    • 5,5% pentru maturitatea de 5 ani, in EURO

Tezaur sau Fidelis?

Daca suma minima de 5.000 RON de subscriere pentru titlurile de stat nu reprezinta o piedica, atunci clar ar trebui aleasa optiune Fidelis din motive de LICHIDITATE, adica daca am nevoie de sumele de bani inainte de termen, pot rascumpara pe bursa plasamentul meu in titlurile de stat Fidelis, la pretul din momentul rascumpararii (pret care poate fi mai mare sau mai mic fata de cel initial), la acest pret adaugandu-se dobanda acumulata pentru detinerea titlului de stat. In cazul titlurlor de stat Tezaur, ele se pot lichida inainte de termen dar cu pierderea intregii dobanzi acumulate pentru perioada de detinere, iar procesul de rascumparare dureaza pana la 30 de zile.

Un alt avantaj este cel dat de COMODITATE, atat in procesul de subscriere cat si in procesul de incasare a dobanzilor. Incasarea dobanzilor (a cupoanelor) pentru titlurile de stat Fidelis se face direct in contul broker-ului prin care am cumparat sau in contul curent al bancii prin care am facut achizitia. In cazul titlurilor de stat Tezaur, daca sumele incasate anual ca si dobanda sunt sub valoarea de 5.000 RON, atunci va trebui sa merg la Trezorerie / Posta Romana si sa ridic aceste dobanzi de la ghiseu. Daca sumele incasate sunt peste 5.000 RON, atunci le incasez direct in contul curent. Subscrierea pentru titlurile de stat Fidelis, prin intermediul brokerilor se poate face online, la Tezaur trebuie mers la ghiseu. Sper ca am raspuns la intrebarea: Tezaur sau Fidelis.

Ce termen sa aleg? Maturitate la 1 an sau maturitate la 3 / 5 ani?

In primul rand ar trebui sa te gandesti cand vei avea nevoie de sumele plasate. In general, perioada de investitie trebuie sa corespunda cu maturitatea titlului de stat ales.

In al doilea rand, daca ne asteptam ca dobanzile cu care statul se imprumuta sa scada (pe masura ce inflatia scade), atunci ar trebui sa aleg maturitati mai lungi (de 3 sau 5 ani) si totodata sa fac mai multe achizitii de titluri de stat in diferite perioade de timp, cu dobanzi diferite.

Din punctul meu de vedere, daca dobanda oferita la titlurile de stat in RON este la nivelul de 7% sau peste, merita sa cumpar maturitati mai lungi si sa le tin pana la maturitate. Sansele ca inflatia sa ramane, pe termen mediu si lung, la nivele peste 4 – 5% sunt destul de reduse, BNR avand in continuare la dispozitie suficiente instrumente de tintire a inflatiei. Tinta de inflatie, pe termen mediu si lung, a fiecarei banci centrale este de 2 – 3%.

ATENTIE!

Investitia in titluri de stat este garantata doar daca este mentinuta pana la maturitate. Asta inseamna ca, daca un titlu de stat este vandut inainte de scadenta finala, randamentul total poate sa fie pozitiv sau negativ in functie de pretul cu care se face vanzarea si de comisioanele platite. Este recomandat sa tii titlurile de stat pana la maturitate.

Cateva idei cu care sa ramai din acest articol:

  1. Pierderea medie generata de inflatie din 2017 si pana in prezent pentru sumele tinute exclusiv in depozite este de peste 25%!
  2. Titlurile de stat pot fi o alternativa foarte buna la depozite
  3. 3 argumente pentru titlurile de stat
    • Sunt garantate
    • Veniturile nu se impoziteaza
    • Randamentele sunt duble sau triple fata de depozite
  4. Exista 2 tipuri de emisiuni de titluri de stat pentru polulatie
    • Tezaur
    • Fidelis
  5. Caracterisiici Tezaur
    • Pot fi achizionate prin Trezorerie sau Posta Romana
    • Sunt emise doar in RON
    • Suma minima ce poate fi achizitionata este de 1 RON
    • Nu sunt tranzactionabile
    • Pot fi rascumparate inainte de termen cu pierderea intregii dobanzi acumulate
    • Comisioane 0% atat la cumparare cat si la vanzare
  6. Caracterisitici Fidelis
    • Pot fi achizionate de la bancile din sindicatul de intermediere (BCR, BRD, BT si Alpha Bank) sau de la broker-ii BVB
    • Sunt emise atat in RON cat si in EURO
    • Suma minima este de 5.000 RON sau 1.000 EURO
    • Sunt tranzactionabile pe bursa
    • Pot fi rascumparate inainte de termen, prin vanzare se pastreaza dobanda acumulata dar pretul de vanzare poate sa fie mai mic sau mai mare fata de cel de achizitie (despre modificarea pretului am scris aici)
    • Comision 0 la achizitie la majoritatea intermediarilor si maxim 0,5% la vanzare inainte de termen
  7. Daca suma minima de 5.000 RON ce poate investita nu este o problema, emisunea Fidelis este o optiune mai buna.
  8. Pot achiziona maturitati mai lungi daca ma astept ca dobanda sa scada
  9. Cumpar in luni diferite cu dobanzi diferite
  10. Daca dobanda este 7% la lei si 5% la euro sau peste, maturitatile lungi pot fi o solutie buna de plasare a banilor.

Daca esti un investitor conservator, care pana acum a stat cu banii exclusiv in depozit, titlurile de stat sunt instrumentele pe care trebuie sa le adaugi in portofoliu, mai ales daca urmaresti conservarea puterii de cumparare a banilor tai. Dobanzile oferite de depozite nu mai tin pasul cu inflatia de cel putin 3-4 ani, acest aspect rezultand in pierderea puterii de cumparare a sumelor acumulate.

Ai nevoie de ajutor? Poti programa acum prima ta sedinta de COACHING FINANCIAR 1:1!

42 thoughts on “Tezaur sau Fidelis ? Ce titluri de stat sa alegi?”

    1. Mihai Constantinescu

      Multumesc pentru comentariu. Discutam despre 2 instrumente financiare diferite. Intr-adevar, sunt unele banci, de obicei cele mici, cu nevoi foarte mari de capital, care pot plati dobanzi apropiate de cele de la titlurile de stat sau chiar mai mari. Titlurile de stat au marile avantaje date de siguaranta oferita de stat si de faptul ca nu platesti impozit penru veniturile obtinite din investiti ain titluri de stat (atat pentru dobanzile incasate cat si pentru profiturile obtinute din vanzarea titlurilor de stat inainte de termen).

    2. Fidelis e pe bursa. Concret sunt cazuri deja in care la maturitate clientii au luat mai putini banii decat au bagat. In special pe euro.

      1. Mihai Constantinescu

        Te referi la titluri de stat Fidelis sau obligatiuni corporative? Nu exista nicio emisiune de titluri de stat unde, investitorii care au ajuns la maturitate sa nu isi fi primit toata dobanda si toti banii investiti. Sa nu confundam instrumentele, titlurile de stat sunt garantate de stat prin constitutie. Daca statul nu plateste o dobanda sau nu returneaza principalul la maturitate, atunci este considerat ca statul a intrat in Default, lucru care nu s-a intamplat cu statul roman.

      2. Asa am patit si eu,mare bataie de cap mi-ai dat titlurile de stat fidelis in euro.Mi s-a platit cuponul e exat cum trebuia fara impozit si alte comisioane de 2.30% in euro,in contul deschis la B.C.R de unde s-au virat banii ca sa achzitionez titlurile fidelis,si din momentul intrarii banilor in cont a inceput cosmarul,ca sa-i scot banca mi-a perceput comision de retragere de 2% din toata suma,deci dobanda am dat-o bancii.Nu am fost instiintat de acest comision de retragere,mi s-a spus tot timpul ca nu e nici un comision.Cine mi-a facut contractul nu a mai recunoscut,mi-a zis ca nu am inteles eu ca mi-a zis ca numai la achzitie nu sunt comisioane.Ma simt jefuit,nu recomand fidelis in euro si nici in lei daca nu aveti un cont cu card cu care puteti scoate banii fara comision de retragere.

        1. Mihai Constantinescu

          O alta solutie eficienta din punct de vedere al comisioanelor, este deschiderea unui cont la un broker online si transferul banilor in / din aceeasi banca unde are brokerul deschis contul. Sper sa ajute!

  1. Buna ziua,
    Multumim pt articol! ?? Dar totusi am o nelamurire.
    Cand titlurile se stat ajung la maturitate, pot fi lasate in continuare sau se restituie?
    Multumesc!

    1. Mihai Constantinescu

      Cand ajung la maturitate suma investita initial impreuna cu ultimul cupon sunt restituite automat. Va trebui la momentul respectiv sa gasesti o alta modalitate de plasare a banilor sau sa cumperi noi titluri de stat nou emise.

  2. Din cate am inteles, discutand cu reprezentantul unei banci referitor la titlurile Fidelis, afirmatia din articolul dvs.: „Pot fi rascumparate inainte de termen, prin vanzare se pastreaza dobanda acumulata…” nu este corecta. Pretul de vanzare poate fi mai mic sau mai mare fata de cel de achizitie, insa dobanda pentru perioada cat ai detinut titlul se pierde. Cel putin asa afirma persoana respectiva, care se ocupa chiar de achizitionarea acestor titluri de catre persoanele fizice.

    1. Mihai Constantinescu

      Daca discutam despre titlurile de stat Fidelis, aceasta este procedura de rascumparare. In fiecare an se incaseaza dobanda, iar la vanzare, se va incasa pretul clean, la care se adauga partea de dobanda care mi se cuvine pentru perioada de timp d ela incasarea ultimului cupon si pana la vanzarea efectiva. Dobanda se pierde doar in cazul titlurilor de stat Tezaur. Va rog
      sa mai cercetati.

  3. La scadenta titlurilor tezaur, daca nu ridici capitalul + cuponul, acestea se consemneaza pe numele titularului intr-un cont de trezorerie, insa nu ti se mai plateste rata de dobanda din prospectul de emisiune, ci o rata de dobanda aferenta conturilor curente, nesemnificativa ca valoare (cca 0,07 – 0,10%).

    1. Mihai Constantinescu

      Multumesc pentru comentariu. Imi poti da un extras din regulament unde apare aceasta informatie? Se pare ca atucin cand am parcurs instructiunile mi-a scapat acest aspect. Multumesc!

  4. Buna ziua.
    Asi dori sa investesc in titluri de stat (Tezaur) o suma de 10000.
    Nelamurirea mea este ,, Pot fi rascumparate inainte de termen cu pierderea intregii dobanzi acumulate,,
    Adica statul le poate rascumpara inaintea maturitati de 1 an iar eu primesc bani inapoi 10000.
    Gen dupa 9 luni statul le rascumpara, si se foloseste de bani fara dobanda.
    Multumesc anticipat.

    1. Mihai Constantinescu

      Probabil formularea mea nu a fost cea mai potrivita. Ma refeream la optiunea investitorului de a vinde titlurile de stat inainte de termen, nu a statului de a le rascumpara. Statul nu are optiunea de a le rascumpara inainte de termen ci trebuie sa plateasca dobanda fixata in fiecare an si la sfarsitul perioadei sa returneze si principalul. Spor!

  5. Salut,

    Vreau o parere, daca merita sa se lichideze un depozit TEZAUR emis in 09.2022 cu dobanda 3.75% pe trei ani si sa se cumpere FIDELIS/TEZAUR la 7.8% dobanda tot pe trei ani ? Matematic iesi pe plus chiar daca pierzi toata dobanda acumulata in 9/10 luni dar vreau si o parere avizata.

    Multumesc,

    1. Mihai Constantinescu

      Salut Andrei, da merita sa rascumperi din Tezuar si sa subscri in Fidelis cu dobanda mai mare.

      Matematica nu da gres.

      Spor!

  6. Buna ziua . Am o nelamurire . Un aspect mai prozaic al procesului de subscriptie si nu numai , este desemnarea unui imputernicit care sa efectueze operatiuni in numele tau atunci cand tu nu poti sa fii prezent . In cazul operatiunilor cu titluri Tezaur mi-au spus la Posta Română ca se poate face o imputernicire notariala ( cum mi se pare si firesc ) . Spre marea mea mirare , in cazul titlurilor Fidelis , cei de la BRD ( unde am fost sa intreb ) mi-au spus ca nu se poate cu vreun imputernicit , doar cel care a facut subscriptia poate efectua operatiuni cu respectivele titluri de stat Fidelis , de ex. operatiuni de rascumparare inainte de termen , cam la astea ma refeream ( pot sa apara nevoi urgente , medicale de ex. , si ai nevoie de o parte din bani ) . E posibil asa ceva sau cei de la BRD nu vor sa-si bata capul , ca sa nu ma gandesc ca vor sa te descurajeze sa investesti in titluri de stat ca sa ramai la depozitele lor cu dobanzi meschine …Totusi , o imputernicire notariala este un act foarte serios si nu vad de ce la titlurile Tezaur e valabila , iar la cele Fidelis nu ar putea fi ? Stiti ceva despre acest aspect ?

    1. Mihai Constantinescu

      Din pacate nu cunosc procedura de imputernicire cu privire la plasarea banilor in titluri de stat. Fiecare banca / broker in parte are proceduri proprii. Incercati sa intrebati la BRD si in alta sucursala sau la adresa de contact. Puteti incerca sa vedeti care sunt posibilitatile de imputernicire si la brokeri, nu doar la banci.

      1. Servus Mihai,
        As vrea sa subscriu si eu (prima data) in titluri Fidelis varianta donator de sange- dar , prin broker (intentionez sa deschid cont la XTB)
        Intrebarile mele ar fi:
        -sa zicem ca ajung la maturitate 12 luni- in acel moment voi primi toata suma depusa initial si dobanda aferenta direct inapoi in cont ? (Exact ca si la banca?
        Vreau sa ma asigur ca , am inteles bine acest demers prin broker si ca, peste un an nu tb sa vand /sa tranzactionez acea subcriere care a ajuns la maturitate
        2. Ca si donator – am donat ultima data in ianuarie 2023-trebuie sa fi donat neaparat in cadrul campaniei “Romania are nevoie de sange”? In Bistrita sincer nu am auzit de aceasta campanie-nici macar la Centrul de Transfuzie.
        Mersi

        1. Mihai Constantinescu

          Buna Laura,

          La prima intrebare ai inteles corect…daca ramai pana la maturitate, vei primi automat in cont suma investita si dobanda, daca maturitatea este de 1 an. Daca maturitatea este de 3 sau 5 ani, in fiecare an, la data scadentam vei primi dobanda in contul si la sfaristul ultimului an vei primi ultima dobanda si suma investita.

          La a doua intrebare, poti gasi toate detaliile pentru donatori aici: https://mfinante.gov.ro/presa-comunicate-de-presa/-/asset_publisher/vMeOfqIFpa30/content/campania-mf-c8-99i-rock-fm-continu-c4-83-lans-c4-83m-o-nou-c4-83-edi-c8-9bie-a-programului-de-titluri-de-stat-fidelis-c3-aen-care-donatorii-de-s-c3-a2nge-au-cea-mai-mare-dob-c3-a2nd-c4-83?_com_liferay_asset_publisher_web_portlet_AssetPublisherPortlet_INSTANCE_vMeOfqIFpa30_assetEntryId=10671550&_com_liferay_asset_publisher_web_portlet_AssetPublisherPortlet_INSTANCE_vMeOfqIFpa30_redirect=https%3A%2F%2Fmfinante.gov.ro%2Fpresa-comunicate-de-presa%3Fp_p_id%3Dcom_liferay_asset_publisher_web_portlet_AssetPublisherPortlet_INSTANCE_vMeOfqIFpa30%26p_p_lifecycle%3D0%26p_p_state%3Dnormal%26p_p_mode%3Dview%26_com_liferay_asset_publisher_web_portlet_AssetPublisherPortlet_INSTANCE_vMeOfqIFpa30_cur%3D0%26p_r_p_resetCur%3Dfalse%26_com_liferay_asset_publisher_web_portlet_AssetPublisherPortlet_INSTANCE_vMeOfqIFpa30_assetEntryId%3D10671550

          Spor!

        2. Török Tamás

          Bună,

          La XTB nu poți subscrie pentru Fidelis. Este un broker recomandat pentru ETF-uri și acțiuni individuale internațional. Pentru Fidelis ai nevoie de un cont la un broker gen Tradeville, Goldring, ramura de brokeraj a băncilor cunoscute etc. Mare grijă la bănci, că au niște comisioane pe ici colo. La Tradeville și Goldring nu ai comision de subscriere sau deținere, nici la încasările de cupoane/principal, doar 0,1% (+1 RON/EUR la Goldring) la cumpărare/vânzare.

  7. Tocmai aici e smecheria statului : la data maturarii , nu poti cumpara alte titluri decat peste cateva luni bune obligat fiind ori sa lasi banii in Trezorerie fara dobanda , ori sa ii iei acasa in ambele cazuri , inflatia roade cu spor banii tai !

    1. Mihai Constantinescu

      Nu prea inteleg comentariu…de ce nu se pot cumpara decat peste cateva luni? Vorbim de titlurile de stat Tezaur sau Fidelis? La maturitate, banii investiti sunt disponibili in cateva zile si pot fi, fie reinvestiti in alte titluri de stat sau retrasi si investiti in alte instrumente.

  8. Salutare, am un depozit de 25000 euro pe care as vrea sa-l investesc in titluri de stat Fidelis.Ce ma sfătuiești, toți odata sau in perioade diferite, în lei sau euro, pe ce perioada ? Multumesc.

    1. Mihai Constantinescu

      Salut, din pacate nu pot face o astfel de recomandare. Rolul meu este sa ofer detaliile generale si fiecare decide pentru el. Decizia ar trebui sa depinda si de perioada cand se doreste accesul la bani.

  9. Salut Mihai

    Ca sa investesti prin Fidelis trebuie sa o faci prin bancile principale, ai idee ce comisioane au? Am inteles ca trebuie sa faci un cont separat de investitii? Aceste costuri ar putea reduce valoarea dobanzii de la titlurile de stat?
    Pe de alta parte Tezaur nu are nici un fel de costuri, sigurul dezavantaj este acela can nu poti rascumpara online prin SPV, poti sa subscrii si sa transferi bani din contul de la trezorerie dar nu poti rascumpara.
    Ar fi bine daca Tezaur ar oferi deasemenea Titluri de stat in valuta

    1. Mihai Constantinescu

      Investitia in titluri de stat Fidelis se poate face prin bancile din consortiul de intermediere sau prin intermediul brokerilor cu activitate pe bursa romaneasca. Comisioanele de subscriere sunt 0, de rascumparare inainte de termen sunt in jur de 0,2% pana la maxim 0,5%. Tezaur nu cred ca se va putea emite si in EURO pentru ca ar trebui schimbat tot sistemul, astfel incat sa accepte si EURO ca valuta (de la Posta Romana, Trezorerie sau SPV), lucru foarte putin probabil.

  10. Am subscris titluri Tezaur în 23 septembrie 2020 cu scadența în 2023, dobânda fiind atunci 4.25%. Dacă cer răscumpărarea în 23 septembrie 2022, primesc dobânda aferentă celor 2 ani sau aceasta se pierde?
    Aș cere răscumpărarea pentru a subscrie la titlurile Tezaur de acum pe 2 ani, la dobânda de 7.90%.
    Mulțumesc anticipat.

  11. Vreau sa cumpar titluri de stat fidelius in euro,cu scadenta la un an,prin banca brd,va rog sa-mi spunti daca la termenul scadent de un an,voi primi suma investita plus dobanda aferenta direct in contul din brd.Se va percepe comision la transfer sau la retragere de catre banca brd.Multumesc

  12. Salutare!

    La o investiție de 5000 lei , in Fidelis , pt 1 an cu dobânda de 6.3 cat e .. voi câștiga doar 300 și cv de lei ?
    Asta ar fi tot profitul ? 5000 lei blocați 1 an de zile ca să câștig doar 300 și cv de lei ?

    Poate nu fac eu calculul corect , răspunde-mi te rog daca așa este cum am zis.

    1. Mihai Constantinescu

      Nu se capitalizeaza…dobanda vine in cont la data scadentei…pentru a beneficia de capitalizare, dobanda trebuie reinvestita, fie in alte emisiuni de titluri de stat, fie in actiuni.

  13. Buna ziua aș vrea să cumpar titluri de stat în euro mentionez ca nu am nici un cont la nici o bancă se poate face și fără să deschizi cont sau este obligatoriu?

    1. Mihai Constantinescu

      Cea mai rapida si eficienta metoda este deschiderea unui cont de tranzactionare online in EURO, la un broker cu expunere pe Bursa romaneasca – exemple de brokeri ar putea fi Tradeville sau Goldring.

  14. Salut Mihai

    Pentru Fidelis tinut pana la maturitate ai idee ce comisioane reale se platesc la brokeri de la BCR, BT sau BRD?

    Poti subscrie la Fidelis in perioada de subscriere si de pe alte platforme gen Tradevile? Sau poti cumpara numai dupa inchiderea subscrierii ?

    1. Mihai Constantinescu

      Fiecare banca in parte are structura proprie de comisioane. Comisionele de intrare / iesire la termen nu ar trebui sa depaseasca 0.2%. Eu subscriu in Fidelis numai prin Tradeville. Daca le cumpar in perioada de emisiune si le tin la maturitate nu platesc niciun comision. Spor!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top